Top.Mail.Ru
Alternatīvas apkures sistēmas dzīvoklim - 16 Сентября 2022 - Блог - Mers.lv

Топ новости

Alternatīvas apkures sistēmas dzīvoklim

Добавлено 26/04/24 - 2:12 AM | автор podrubaj | просмотров 1271
Интересное
0

Tuvojas apkures sezonas beigas, tomēr dzīvokļos ar centrālapkuri tas nozīmē, ka vēsākās pavasara un pat vasaras dienās var nākties sadzīvot ar nepatīkamu un neomolīgu drēgnumu. Tāpat vēl nesenā salšana rudenī lielai daļai daudzdzīvokļu māju īpašnieku nav aizmirsusies - apkure daudziem pērnajā gadā tika pieslēgta krietni vien vēlāk kā paredzēts. Diemžēl daudzdzīvokļu mājās visi ir vairāk saistīti kā gribētos, un par viena kaimiņa siltumrēķina ignorēšanu var nākties ciest visiem mājas iedzīvotājiem. Turklāt, ja lielākā daļa mājas iedzīvotāju ir par agrāku apkures izslēgšanu pavasarī, pārējiem jāsamierinās ar vairākuma lēmumu.

Lai sagatavotos šādām situācijām un varētu nodrošināt dzīvoklī siltumu arī tad, kad centrālapkure nedarbojas, ir vērts izpētīt alternatīvas Commodus apkures sistēmas. Tāpat tas ir aktuāli to dzīvokļu īpašniekiem, kuriem centrālapkures nav un siltums jānodrošina pašiem. Turklāt ne vienmēr iespējams ierīkot tradicionālo apkuri ar malku, jo nav skursteņa.

Gaiss-gaiss siltumsūkņi

Iespējams, kāds būs reiz pamanījis pie mājas ārsienas piestiprinātu nelielu baltu kastīti ar tādām kā neliela izmēra vējdzirnavām jeb ventilatoru. Šī ierīce patiesībā ir gaiss-gaiss siltumsūknis. Turklāt otra ierīces puse atrodas telpu iekšienē. Otra daļa pēc skata līdzinās kondicionierim, kādus bieži vien var redzēt arī ofisos, kafejnīcās vai veikalos.

Par gaiss-gaiss siltumsūkni šo apkures sistēmu sauc tāpēc, ka siltums tiek ņemts no gaisa. Turklāt šo siltumu no gaisa iespējams iegūt arī aukstajos gada mēnešos ziemā, un veiksmīgi apsildīt dzīvokli ar to iespējams pat līdz -25 grādu temperatūrai pēc Celsija.

Gaisa uzsildīšana iespējama pateicoties freonam. Tā kā freons ir ļoti auksts, tad āra gaiss pat ziemas laikā Latvijā ir siltāks par šo vielu. Siltums tiek radīts uz šī siltuma starpības rēķina. Mūsdienās tiek izmantots videi draudzīgs freons, kas nenoārda ozona slāni, un tā kā tā siltumnīcas izraisīšanas efekta koeficients ir 1, tas uzskatāms par videi draudzīgu.

Lai darbinātu gaiss-gaiss siltumsūkni, nepieciešams to pieslēgt pie elektrības. Elektrība tiek patērēta vien kompresora un ventilatora darbināšanai, kas ļauj paņemt siltumu no apkārtējās vides, to pēc tam izplatot mājoklī.

Gaiss-gaiss siltumsūkņi mūsu platuma grādos ir arī izdevīgi, tiem ir augsts koeficients. Tas nozīmē, ka patērējot 1kW, tiek saražoti 4-6 kW/h (atkarībā no āra gaisa temperatūras). Daudzi šo apkures sisēmu izvēlas, jo tas ir viens no ekonomiskākajiem zaļajiem apkures veidiem, kas ļauj arī samazināt apkures rēķinus.

Gaiss-gaiss siltumsūknis ir arī viens no visvieglāk uzstādāmajiem apkures veidiem. Tā ir lieliska alternatīva elektriskajiem sildītājiem. Tas ir pārsvarā piemērots maza izmēra mājokļos - līdz 70 m2, to izvēlas arī vasarnīcu un lauku māju apkurei, kur nav centrālapkures un iedzīvotāji neuzturas pastāvīgi.

Gaiss-gaiss siltumsūkņi var apsildīt divas vai pat vairāk telpas, ja tām ir atvērts plānojums. Slēgtās istabās gan nepieciešams ierīkot atsevišķu siltumsūkni katrā no tām.

Gaiss-ūdens siltumsūkņi

Princips, pēc kāda darbojas gaiss-ūdens siltumsūknis ir tāds pats kā jau iepriekšminētajam apkures sistēmas veidam. Tomēr šim apkures veidam papildus tiek nodrošināta iespēja arī uzsildīt silto ūdeni. To var uzstādīt dzīvokļos, kur apsildei tiek izmantotas siltās grīdas, radiatori u.c. Iekārta pieslēdzama pie ūdens apsildes sistēmām.

Gan gaiss-gaiss, gan gaiss-ūdens siltumsūkņa papildus bonuss ir iespēja to izmantot ne vien telpu apsildīšanai, bet arī pretēji - lai telpas atdzesētu. Karstajā laikā tas var kalpot arī kā kondicionieris. Turklāt, pateicoties tam, iespējams ne vien patīkami atveldzēties, bet arī attīrīt un jonizēt gaisu. Pilsētas dzīvokļos gaisa kvalitāte ir krietni vien sliktāka kā laukos, pa logiem iespraucas visdažādākie putekļi un baciļi. Tomer ar kondicionieri iespējams atgūt tik patīkamu svaigumu gluži kā mostoties pie dabas krūts - tīrs gaiss gluži kā priežu mežā pie jūras.

Ja ir skurstenis…

Gadījumā, ja dzīvokli iespējams apsildīt tradicionāli pieslēdzot apkures katlu, Commodus piedāvā gan augstas kvalitātes malkas, gan granulu katlus. Malkas katli Latvijā arvien bijusi populārākā izvēle, tomēr pēdējos gados, apzinoties kaitīgo ietekmi uz gaisa kvalitāti, iedzīvotāji tiek mudināti izvēlēties dabai daudz draudzīgāko alternatīvu - granulu katlu vai kamīnu. Malkas degšanas laikā rodas kaitīgās putekļu daļiņas PM2,5, kurām nonākot elpošanas orgānu sistēmās, var tikt veicināta astmas pastiprināšanās, sirds un asinsvadu slimību attīstība, plaušu vēzis u.c.

Turklāt granulu katla apkures sistēma nodrošina arī daudz papildus ērtību, piemēram, automātisko aizdegšanos un temperatūras regulāciju. To iespējams darbināt attālināti, pat neatrodoties dzīvoklī. Ja saimnieks uzstāda vēlamo telpu temperatūru, mirklī, kad tā noslīd zem vēlamās, automātiski tiek padotas granulas un aizdedzinātas. Tas nozīmē, ka viss, kas jādara dzīvokļa saimniekam, ir jāuzpilda granulu tvertne aptuveni reizi 5-7 dienās, bet visu pārējo paveic granulu katls. Turklāt iespējams izvēlēties arī pašattīrošo katlu, kas nozīmē, ka apkopes būs ļoti reti veicamas manuāli.

Ar šo apkures veidu iespējams ietaupīt daudz laika, kas citādi tiktu veltīts malkas žāvēšanai, kraušanai un katla uzpildīšanai un aizkuršanai pat vairākas reizes dienā. Turklāt gadās arī tā, ka pašam katlu aizkurt nekādīgi neizdodas. Tad var nākties vakaru pavadīt arī izsalušā mājoklī.

Kā samazināt apkures rēķinus?

Dzīvoklim piemērotas apkures sistēmas izvēle ir tikai daļa no uzvaras. Jārēķinās, ka tas, cik lieli rezultātā būs apkures rēķini, atkarīgs no tā, cik energoefektīvs ir konkrētais mājoklis. Tieši tāpēc vērts ieguldīt mājokļa energoefektivitātes celšanā.

Līdz ar to, vērtējot, kādas būtu provizoriskās izmaksas, izvēloties kādu no apkures sistēmām, nebūtu objektīvi norādīt konkrētus skaitļus. Siltinājumi katrā mājā atšķiras. Piemēram, pasīvajā mājā pie -20 grādiem pēc Celsija nepieciešami vien pāris kW siltuma, bet nesiltinātā mājā būs vajadzīgi pat desmit reižu vairāk pie tādas pašas platības.

Kopumā renovētu māju iedzīvotāju apkures rēķini ir zemāki, rezultātā arī komforta līmenis mājvietā ir daudz augstāks un tajā ir siltāks, jo nav lieku siltuma zudumu. Turklāt rezultātā arī ēkas kalpošanas ilgums tiek paildzināts. Pētījumi parāda, ka renovētās daudzdzīvokļu mājās apkures izdevumus iespējams samazināt pat līdz 30% kvadrātmetrā.

Kā izvēlēties piemērotāko apkures sistēmu?

Lai starp dažādām apkures sistēmām izvēlētos tieši savam mājoklim piemērotāko un rezultātā spētu veikt uz izpratni balstītu lēmumu, ieteicama konsultācija pie zinošiem un pieredzējušiem šīs jomas ekspertiem. Commodus veic apkures sistēmu uzstādīšanu, apkopi un nomaiņu jau vairāk kā 10 gadus, un piemēroti risinājumi meklēti visdažādākajos projektos - sākot no neliela 25 m2 dzīvokļa līdz pat plašam 4000 m2 lielam birojam.

Vairāk par Commodus piedāvātajiem risinājumiem lasi commodus.lv mājaslapā vai arī sazinies ar enerģijas jomas ekspertiem zvanot +37127088108 vai rakstot epastu - info@commodus.lv.




avatar

Категории

Интересное [824]

  • Major banks now face a second forex lawsuit benchmarks that affect trillions of dollars
    8
    Mers.lv реклама
    Реклама на сайте

    Ваша реклама может быть тут

    Реклама автосервисов, аренды машин и кредитов, авто магазинов и порталов, а так же и других тематик Узнайте подробнее


Последние видео

Этот новенький Mercedes Benz AMG S63 Cabrio 2016 был полностью защищён в нашем Детейлинг центре от сколов и царапин антигравийной плёнкой, а так же стёкла обработаны CeramicPRO Rain, крыша кабриолета обработана CeramicPRO Textile, диски защищены CeramicPRO Strong.
"GLC Coupe" ir 4,73 m garš, 2,0 m plats un 1,60 m augsts krosovers ar 2,83 m garu riteņu bāzi.

Par "Mercedes" jaunuma galvenajiem konkurentiem jāuzskata "BMW X4" un krosa kupeja, kas tiek izstrādāta uz "Audi Q5" bāzes.
Эта пара лучше остальных разбираются в непримиримой вражде, жестокой конкуренции и в том, что такое бой до последней капли крови. Седан BMW M3 и купе Mercedes-AMG C63: кто из них подошел к поединку на пике формы?
Читайте тест: http://motor.ru/articles/2016/12/21/bmwvsmercedes/